Vil du vite mer om totalrenovering av bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om renovering av baderom, hva det koster, hva du bør tenke gjennom og mye mer. Det er mye du kan gjøre for å sørge for et tidseffektivt og prisgunstig prosjekt. Visste du at du bør regne med god tid i planleggingsfasen, og at det finnes egne baderomsplanleggere på nett? Er du klar over fordelene med å renovere badet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En renovering innebærer gjerne strukturelle inngrep og er mer omfattende enn en oppussing - å pusse opp badet handler om å gi det en kosmetisk oppgradering. Dersom badet er mer enn 15-20 år - og slitent, er det ofte nødvendig med en skikkelig oppdatering.
En totalrenovering vil typisk innebære følgende:
De fleste vil nok velge å leie inn et byggefirma for å gjøre hele jobben. Dersom du besitter kunnskapen og har nok tid, vil du kunne gjøre mye selv. Men arbeider med vanntilførsel, røropplegg og det elektriske anlegget skal utføres av sertifiserte håndverkere.
I planleggingsfasen kan du oppsøke VVS-kjeder eller forhandlere av baderomsprodukter. Her kan du settes i kontakt med interiørarkitekter, baderomsdesignere og etter hvert rørleggere og montører. Flere aktører tilbyr dessuten egne baderomsplanleggere, nettbaserte tegneprogrammer, hvor du kan lage 2D- og 3D-modeller av badet ditt og leke deg med ulike innredninger. Modellen kan du ta vare på å benytte som grunnlag i møte med baderomssepsialistene som vil kunne videreutvikler tegningen, avklare muligheter og anslå prisnivå. Blant andre Bademiljø og Ikea har slike program. For totalrenovering av bad kan du også kontakte Oslo Bad og Renovering, Lommedalen Bygg og Rørleggerbedrift, Comfort og Abby.
Under finner du snittpriser for totalrenovering av bad, med arbeidskraft og nødvendig materiell inkludert. Prisene gjelder bad i storby, hvor prisnivået ligger omtrent fem til ti prosent over nivået i mindre byer og tettsteder:
Her vil størrelsen på rommet, hvor omfattende renoveringen er, valg av entreprenør og håndverkere samt standard på innredningen være med på å bestemme prisnivået.
Du vil dessuten kunne spare en god del på utføre deler av jobben selv. Avfallshåndtering, rydding og vasking er oppgaver du kan stå for selv. Du kan også montere baderomsmøbler, male og flislegge eller montere baderomsplater, om du har nok kunnskap og ferdigheter. Å legge våtromsmembran er komplisert og krever en viss kompetanse, mens arbeider knyttet til vann, avløp og det elektriske anlegget kun kan utføres av sertifiserte håndverkere. Det samme gjelder arbeider med bærende konstruksjoner. Innleid arbeidskraft står for størsteparten av utgiftene ved byggeprosjekter.
Riving: Å rive badet er tungt arbeid, og det tar tid - rundt 20 timer er ikke uvanlig. Det koster dessuten å betale noen for å påta seg denne jobben, som også inkluderer avfallsfjerning. Til sammen kommer dette typisk på mellom 10.000 og 25.000 kroner.
Tømrerarbeid: Hvis badets konstruksjon skal endres på, trenger du en tømrer. Her må det samarbeides med rørleggere, elektrikere og flisleggere under byggingen for å senke risikoen for fremtidige komplikasjoner med kabler og rør. Beregn mellom 20.000 og 30.000 kroner for tømrerarbeid.
Elektrikerarbeid: Prisen for det elektriske arbeidet vil variere ut fra hvor mange elektriske punkter badet skal ha. Vi kan anslå en pris på mellom 25.000 og 40.000 kroner.
Rørleggerarbeid: Hvis det er lenge siden forrige oppgradering av badet, vil det kreves mer rørleggerarbeid. Det vil også koste mer dersom du skal endre planløsning; da må som regel røropplegget endres. Prislappen for rørlegger havner fort på mellom 30.000 og 60.000 kroner.
Våtromsmembran: Å legge membran i gulv og vegger koster som regel mellom 10.000 og 15.000 kroner.
Flislegging: Kostnadene ved flislegging varierer ut fra størrelse og stilen på flisene. Hvis du tar utgangspunktet i et bad på fem kvadratmeter, vil prisen som regel havne et sted mellom 15.000 og 30.000 kroner, fliser og arbeidskraft inkludert. Et rimeligere alternativ vil være baderomsplater. De regnes dessuten som enklere å montere selv.
Våtromsmaling: Å få et bad på fem kvadratmeter malt av profesjonelle malere koster som regel mellom 5.000 og 8.000 kroner. Dette krever maling egnet for våtrom.
Det er du selv som står for innkjøp av møbler, fliser og andre nødvendige produkter. Men entreprenøren har gjerne gode innkjøpsavtaler med sine underleverandører, og velger du å gå gjennom dem, vil du kunne nyte godt av disse avtalene.
Noe av det viktigste du gjør i planleggingsfasen, er å velge riktig håndverker, bruke tid på å sammenligne pristilbud og eventuelt forhandle om prisen. En effektiv og trygg måte å hente inn tilbud på, er ved å benytte anbudstjenester - som vår PusseOppBad. Velg gjerne en baderomsentreprenør som tilbyr, eller er villig til å tilby, fastpris. Fastpris gir forutsigbarhet og oversikt. Utvalgte entreprenører har nemlige fastprissystem hvor prisen er bestemt på forhånd og måles etter antall kvadratmeter - enkelt og greit!
Byggesøknad: Dersom det skal bygges et bad i et rom hvor det ikke har vært bad tidligere, må det søkes om tillatelse fra kommunen; det behøves i utgangspunktet ikke i forbindelse med renovering. Men bor du i en blokkleilighet og arbeidene innebærer at en del av leiligheten som utgjør en branncelle brytes, og brannsikkerheten påvirkes, må du sende inn en byggesøknad. Det samme gjelder i tilfeller hvor du tenker å bygge om en tilleggsdel (for eksempel en bod) til våtrom (hoveddel).
Våtromsnormen: Byggebransjens våtromsnorm, eller bare våtromsnormen, er en norm for renovering og bygging av bad, toalettrom og vaskerom. Hensikten er å heve kvaliteten og sørge for å sørge for fungerende og holdbare baderom. Når våtromsnormen følges, kan du være trygg på at badet vil fungere som det skal, at forsikringen om noe skulle oppstå, og at garantier vil være gyldige. Normen vedlikeholdes i dag av SINTEFS Byggforsk og Fagrådet for våtrom, og følges av seriøse og autoriserte fagfolk i bransjen.
SINTEF-godkjenning: SINTEF er et norsk forskningsinstitutt - en frittstående allmennyttig organisasjon. De opererer hovedsakelig innen feltene teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. Videre er SINTEF Teknisk Godkjenning en form for dokumentert bevis som bekrefter at et bestemt produkt har de egenskapene som kreves for at bygget eller rommet hvor produktet anvendes, oppfyller de grunnleggende kravene i byggteknisk forskrift.
Byggteknisk forskrift: Formålet med byggteknisk forskrift er å bidra til at det bygges og renoveres i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.
Totalentreprise og delentreprise: Du kan velge å engasjere en totalentreprenør, en prosjektleder som da vil sørge for å leie inn fagfolk innen hvert nødvendige fagfelt.
Det vil ofte være litt ventetid for å leie inn populære entreprenører, entreprenører som gjerne kan vise til en rekke referanser med tidligere kunder som er fornøyde både med resultat og prisnivå.
Videre kan selve totalrenoveringen ta alt fra to til seks uker, avhengig av størrelse, kompleksitet samt entreprenørens kapasitet og effektivitet. Vanligst er likevel at det nye badet er klart etter mer eller mindre fire uker. Det bør tas høyde for en viss bestillingstid på fliser og møbler, samtidig som det er lurt å beregne en til to ukers buffer. Hvis renoveringen gjelder boligens eneste bad, bør du belage deg på å flytte ut i denne perioden.
En totalentreprenør har som en av sine hovedoppgaver å organisere renoveringsprosjektet slik at en unngår dødtid. Om en håndverker må vente med utføre sine oppgaver til en annen er ferdig, vil nemlig denne tiden bli fakturert for; godt samarbeid og en fremdriftsplan er avgjørende for et prisgunstig resultat. Dette er argumenter for å organisere baderomsprosjektet som en totalentreprise, med mindre du selv har erfaring med gangen i slike prosesser.
Dersom du må sende inn en byggesøknad til kommunen, bør du gjøre dette i god tid før prosjektstart. Selv om mange saker avgjøres innen tre uker, kan du måtte vente i så mange som 12.
Det følger av våtromsnormen og byggteknisk forskrift at visse oppgaver knyttet til badet alltid skal utføres av faglærte. Det gjelder arbeid med bærende konstruksjoner, elektrisitet og varme, inkludert montering av stikkontakter, lys og elektriske koblinger, samt håndtering av vann, kloakk, rør og sluk. Selv om det ikke er lovpålagt, må også våtromsmembranen legges av folk med riktig kompetanse. Ved videresalg av boligen bør du sørge for å ha klart dokumenter som viser at arbeider utført på badet har blitt gjort ordentlig, trygt og i henhold til gjeldende forskrift - det får du av byggefirmaet etter ferdigstillelse av renoveringen.
Våtromsmaling: Malerjobben, derimot, kan være en jobb for deg, og mye kan gjøres med noen malingsstrøk, både på vegger og skapfronter. Sørg for at du bruker maling tilpasset våtrom, og at veggene har et vanntett våtromssystem, det vil si at våtromsmembranen er intakt.
Flislegging, legging av baderomsplater eller mikrosement: Håndtering av den nødvendige fuktbeskyttelsen, våtromsmembranen, skal gjøres av sertifiserte fagfolk. Baderomsplater har imidlertid denne beskyttelsen innebygd og du kan velge å legge dem selv. Som med det øvrige arbeidet på badet, gjelder det å følge monteringsanvisningen nøye. Videre er det mulig å legge både baderomspanel, nye fliser eller mikrosement på det eksisterende fliselaget. Her kan det være større summer å spare.
Toalett: Hvis du er litt nevenyttig og god på å lese monteringsanvisninger, kan du spare en del på å demontere og sette på plass det nye toalettet selv. Enklest er dette dersom den gamle og den nye modellen kan festes omtrent på samme måte og på samme sted. Dette kan det være verdt å huske på når du handler inn nytt toalett.
Dusj: Du kan montere dusjen og dusjkabinettet selv, men du trenger en rørlegger for å koble til vannet. De fleste rørleggere påtar seg for øvrig denne monteringsjobben hvis du ønsker det.
Servant og servantskap: Du kan ikke koble til servantkran og avløp selv; det må gjøres av en rørlegger. Men du kan montere selve karet, samt servantskap.
Badekar: Mange vil nok velge å betale for montering når det nye badekaret skal på plass. Vanntilkoblingen skal dessuten settes i stand av rørlegger. Men store deler av jobben kan du likevel stå for selv, som å mure inn og flislegge innbyggingen rundt et innbyggingskar. Her bør det tas hensyn til mulig lekkasjer, inspeksjonsluke og luftig.
Riving og avfallshåndtering: Det meste av overflatearbeidet kan du stå for selv. Du kan videre spare en del på å påta deg ryddejobben samt riving, bortkjøring av avfall og vasking.
Be om en spesialistvurdering av tilstanden på rør og el-anlegg. På den måten vil du kunne slippe unødvendige utgifter hvis det viser seg at det ikke er nødvendig å bytte ut rør og elektriske installasjoner. Dersom det, på en annen side, kreves flere tiltak i boligen, kan du vurdere å utføre flere prosjekter samtidig - pusse opp kjøkken, vaskerom og baderommet samtidig for eksempel - og på den måten senke totalkostnaden. For slik kan arbeidene koordineres, det kan planlegges for å få lagt opp både vann, avløp og elektrisitet på en effektiv måte og jobben kan utføres av de samme håndverkerne.
Fukt- eller vannskader som følge av feil eller slitasje i det tekniske anlegget, gir risiko for kostelige ødeleggelser i bygget. Det anbefales derfor en grundig oppgradering av bad etter mellom 20 og 30 år, eventuelt før. Selv om bad er det dyreste rommet å bygge og renovere, vil renoveringen til gjengjeld gi boligen er relativt stor verdiøkning.
Stilmessig kan det være lurt å velge en innredning som heller mot det tidløse. På den måten øker du sjansen for at du vil ikke vil gå lei badet. Ved et eventuelt boligsalg vil dessuten det stilrene gi større sjanse for å virke tiltrekkende på flest mulig potensielle kjøpere. Hvis du likevel har lyst til å eksperimentere med stiler og farger, kan du vurdere å velge ut ett eller to elementer og bruke den kreative energien her. Kanskje vil du prøve ut en frisk, ny farge eller en unik, toppmontert servant? Det er lettere å male noen nye strøk med våtromsmaling og å bytte ut en servant i ettertid, enn å flislegge hele badet på nytt og sette inn badekar i et hjørne hvor det aldri har vært badekar før. Det er riktignok mulig å legge flis på flis, det vil si legge et nytt lag med fliser utenpå det eksisterende, så lenge grunnlaget er i god nok stand.
Det er alltid lurt å sette opp et budsjett, og å inkludere en buffer på mellom 10 og 20 prosent. Et hjelpemiddel her er Bademiljøs digitale budsjettkalkulator. Ved å føre inn informasjon om prosjektet ditt, kan du få generert en omtrentlig pris. Videre er det lurt å ha en klar fremdriftsplan. Hvis du er usikker på hvilken rekkefølge de ulike arbeidene bør utføres i, råder vi deg til å oppsøke en baderomsspesialist som Kvik, Comfort, HTH, Bademiljø eller andre.
Ønsker du pristilbud på totalrenovering av bad, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede bedrifter som passer for ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte oppussingsvalg